2017년 11월 14일 내가 좋아하는 EBS radio show(EasyEnglish, 입트영)
본문 바로가기

생활 영어회화

2017년 11월 14일 내가 좋아하는 EBS radio show(EasyEnglish, 입트영)

반응형

[출처] [Easy English] 2017. 11. 14. How long does it take to get to work?|작성자 자리찾기

A. 그래 별 문제 없죠, 마이크?
B. 네, 출퇴근 시간이 긴것만 빼면요.
A. 출근하는데 얼마나 걸려요?
B. 1시간 40분 정도요.
A. 와...정말 오래 걸리네요.
B. 회사근처에 원룸을 얻을까 생각중이에요. 매일 출퇴근에 4시간을 쓰는건 정말 시간낭비죠.

A. So is everything OK, Mike?
B. Yes, except for a long commute.
A. How long does it take to get to work?
B. About an hour and forty minutes.
A. Wow! That's a long time.
B.  I'm thinking of getting a studio near work.
     Four hours of commuting each day is such a waste of time.
=====================================================
* except for...
* How long does it take to get to...?
* ...is such a waste of time.
=====================================================
Various Expressions
-. Except for a long commute.
    ​-> Everything is OK but the commute is tough.
-. Four hours of commuting each day is such a waste of time​.
    -> ​I don't want to commute four hours.

 

입트영(2017.11.14) - Korean Seaweed / 김

Posted at 2017.11.14 07:00 | Posted in Study/English

 

[Topic]

Talk about Korean seaweed known as gim.

한국의 김에 대해 이야기해 주세요.

 

[Model Response]

In Korean cuisine, gim is one of the most common side dishes, or banchan. Gim is a type of edible seaweed. It is also known as a health food. It is chock-full of dietary minerals, especially iodine and iron. Green laver is harvested from the ocean and dried to a crisp in a flat shape to make gim. After it's completely dry, it is brushed with sesame oil or perilla oil, seasoned with salt, and lightly cooked. It is most commonly eaten with rice. Its salty and savory flavor goes very well with rice. Sometimes, it's prepared without any seasoning and dipped in soy sauce. Gim can also be thinly shredded. It is sprinkled on soups or other dishes. Gim is also rolled with rice and various fillings to make gimbap.

 

[해석]

한국 음식에서 김은 가장 흔한 반찬 중 하나이다. 김은 식용 가능한 해조류의 일종으로 건강에도 좋은 식품으로 알려져 있다. 식이성 미네랄, 특히 요오드와 철분 함유량이 높다. 바다에서 파래를 채취하여 판 모양으로 바싹 말려서 만들어진다. 김을 다 말린 후 참기름이나 들기름을 바르고 소금을 뿌린 후에 살짝 구워서, 밥 반찬으로 먹는 것이 일반적이다. 짭짤하고 고소한 맛이 밥과 매우 잘 어울린다. 아무것도 바르지 않고, 그냥 구워서 간장을 찍어 먹기도 한다. 김을 잘게 썰어 국이나 다른 요리 위에 뿌려 얹어 먹는 경우도 있다. 밥과 여러 가지 속을 김에 말아서, 김밥을 만들기도 한다.

 

[Extra Topics for Study Groups]

1. Do you like Korean seaweed? Why or why not?

2. What is your favorite way to eat Korean seaweed? 

3. What are some other delicious Korean foods?

 

[Key Vocabulary & Expressions]

Korean cuisine 한식
edible 식용의
health food 건강식
be chock-full of ~이 가득하다
dietary minerals 식이 미네랄
green laver 파래

dry to a crisp 바싹 말리다/마르다
sesame oil 참기름
perilla oil 들기름
season with salt 소금 간을 하다
savory flavor 고소한 맛
go well with 잘 어울리다
without any seasoning 양념 없이
be thinly shredded 잘게 썰어지다
sprinkle on ~에 뿌리다
filling 속 재료

 

[Pattern Practice]

1. dietary minerals 식이 미네랄
■ Gim is filled with dietary minerals.
■ I need to eat more foods with a lot of dietary minerals.
■ Without dietary minerals, you could become sick.

 

2. dry to a crisp 바싹 말리다/마르다
■ Green laver is dried to a crisp in a flat shape to make gim.
■ The chilies had dried to a crisp in the sun.
■ If you don't eat it now, it will dry to a crisp.

 

3. savory flavor 고소한 맛
■ Gim has a salty and savory flavor.
■ Adding some salt enhances the savory flavor.
■ This restaurant is famous for the savory flavor of the soup.

 

4. go well with 잘 어울리다
■ Gim goes very well with rice.
■ These shoes go well with that dress.
■ Kimchi goes well with pork belly.

 

5. be thinly shredded 잘게 썰어지다
■ Gim can also be thinly shredded.
■ Cabbage is thinly shredded to make the salad.
■ The radishes in the kimchi were thinly shredded.

 

[Speaking Tips]

savory flavor
고소한 맛 

우리말로는 '고소하다'라는 말의 의미가 매우 익숙하지만, 이를 영어로 직역으르 하려면 상당히 어렵다. 가장 유사한 표현은 savory flavor인데, savory는 '감칠맛 나는', '맛있는', '염도가 있는' 등 그 의미가 굉장히 폭넓기 때문에 경우에 따라 추가적인 설명이 필요할 수도 있다.

 

예) I like the savory flavor of this dish. (나는 이 요리의 고소한 풍미가 마음에 든다.)
This pancake has a savory flavor. (이 전은 맛이 고소하다.)

 

[Expression of the Day]

You're such a picky eater!
넌 편식이 너무 심해!

 

A: Would you like to try some gim? It's very delicious.
B: No thanks. I don't like seafood very much.
A: You're such a picky eater!
B: Sorry. But I like all the other dishes.

 

A: 김 좀 먹어 볼래? 아주 맛있어.
B: 사양할게. 난 해산물을 별로 안 좋아해서.
A: 넌 편식이 너무 심해!
B: 미안. 하지만 다른 요리들은 다 마음에 들어.

 

[Homework]

1. 나는 단 음식보다는 고소한 맛을 좋아한다. (savory flavor)
2. 감자튀김은 케첩과 잘 어울린다. (go well with)
3. 잡채에 들어가는 모든 재료는 잘게 썰어야 한다. (be thinly shredded)
4. 식이 미네랄을 충분히 섭취하면 건강에 좋다. (dietary minerals)



출처: http://gonzi.tistory.com/2421 [困知™]

 

반응형